قوانین و مرزها در یک خانواده خانواده ناتنی موفق چیست.چه رفتارهایی باید انجام دهیم و کودکانمان را چگونه تربیت کنیم.
خانواده ناتنی موفق
قوانین و مرزها در یک خانواده خانواده ناتنی موفق چیست. به خانواده هایی که در آن یک یا چند نفر از اعضای خانواده مثل پدر، مادر یا خواهر و برادر ناتنی هستند، خانواده ترکیبی گفته می شود. با افزایش آمار طلاق، تعداد خانواده های ترکیبی (ناتنی) نیز رو به افزایش است. زن و مردی که برای بار دوم ازدواج می کنند و با فرزندان خود و فرزندان همسرشان زندگی می کنند، یک خانواده ترکیبی تشکیل می دهند.
چنین خانواده های نسبت به خانواده ی اصلی، با مشکلات بیشتری مواجه هستند، زیرا اغلبِ فرزندان با پدر یا مادر ناتنی خود سازگار نمی شوند و نمی خواهند با آن ها زندگی کنند. همه اعضای خانواده ترکیبی با چالش هایی روبرو خواهند شد که باید برای رفع آن راه حل هایی پیدا کرد تا خانواده به یک محیط سالم برای رشد اعضا تبدیل شود.
یکی از راه کارهایی که به سازگار شدن اعضا کمک می کند، تعیین قوانین و محدودیت هاست. در این بخش در مورد بایدها و نباید تعیین قوانین در خانواده های ترکیبی صحبت خواهیم کرد.
شماره مشاوره روانشناسی
اصول تعیین قوانین و مرزها در خانواده ناتنی موفق
تعیین مرزها و تنظیم قوانین خانواده می تواند در هر خانواده ای دشوار باشد. اما این موضوع در خانواده های ترکیبی پیچیده تر نیز می شود زیرا:
اعضای هر خانواده، ایده متفاوتی درباره قوانین و محدودیت ها دارند.
فرزندان و والدین ناتنی هنوز همدیگر را به خوبی نمی شناسند و با هم سازگار نشده اند.
اغلب کودکان و نوجوانان دوست ندارند که والدین ناتنی جدید به آن ها بگویند چه کار کنند.
کودکانی که در دو خانواده متفاوت زندگی کرده اند، ممکن است دو مجموعه قانون متفاوت را تجربه کرده باشند.
با این حال، فاکتورهایی که در یک خانواده ی تنی، باعث ایجاد سازندگی و قوی شدن پیوند بین اعضای خانواده می شود، می تواند به خانواده های ترکیبی نیز کمک کند. برای مثال
نشان دادن گرمی، ابراز محبت و ایجاد صمیمیت
علاقه مند بودن و گوش دادن به دغدغه ها و نظرات همه اعضا
تعیین قوانین، انتظارات و پیامدهای محکم و روشن برای کودکان
قوانین در خانواده های ناتنی موفق
زمانی که دو خانواده دور هم جمع می شوند و با هم زندگی می کنند، باید برای اعضای خانواده محدودیت ها، مسئولیت ها و قوانینی در نظر گرفت؛ اما بهتر است قبل از تعیین قوانین جدید، مدتی را برای وفق پیدا کردن اعضای خانواده با شرایط جدید در نظر بگیرید، زیرا اگر قوانین زیاد و سخت گیرانه ای را از همان ابتدا تعیین کنید ممکن است فرزندان ناراضی باشند و در برابر انجام دادن آن ها مقاومت کنند.
همچنین برای تعیین قوانین جدید، به نکات زیر توجه کنید تا میزان تنش و کشمش های احتمالی بین اعضا، کاهش پیدا کند.
بهتر است قوانین مشابهی که در هر دو خانواده وجود داشته است را حفظ کنید، به عنوان مثال، قوانین مربوط به زمان خواب.
قوانینی را تعیین کنید که سلامت و احترام بین اعضا را تضمین می کند، به خصوص بین خواهر و برادرهای ناتنی.
به نظرات فرزندانتان در مورد قوانینی که فکر می کنند منصفانه هستند، گوش دهید. به عنوان مثال، در مورد قوانین مربوط به رفت و آمد با فرزندان بزرگتر صحبت کنید و برای فرزندان در سنین مختلف کمک هزینه ای در نظر بگیرید.
در مورد چیزهایی مثل احوالپرسی با یکدیگر در اول صبح، مهربان و مودب بودن، خداحافظی هنگام خروج، گفتن کلماتی مثل لطفا و تشکر و در زدن قبل از ورود نیز قوانینی داشته باشید. این نکته را در نظرداشته باشید که بیان مثبت قوانین بهتر از بیان منفی آن عمل می کند، برای مثال به جای اینکه بگویید «بقیه را نادیده نگیرید»، بگویید که «به نظرات یکدیگر احترام بگذارید».
سعی کنید تا زمانی که همه با قوانین جدید سازگار می شوند صبور باشید و وقتی فرزندتان طبق قوانین رفتار می کند، او را تشویق کنید و به او پاداش دهید. به عنوان مثال «امروز صبح خیلی کمک کردی و من متوجه شدم کارت سخت بود، آفرین»
قوانین را روی یخچال بگذارید تا همه آن را ببینند و در صورت لزوم بتوانند به آن مراجعه کنند.
بهتر است هر از گاهی قوانین را چک کنید تا مطمئن شوید که با بزرگتر شدن فرزندانتان و تغییر اوضاع در خانواده، همچنان کارآمد هستند؛ اگر لازم است آن ها را تغییر دهید یا قوانین جدیدی تعیین کنید.
جلسات خانوادگی و مشورت گرفتن از اعضا، می تواند به فرزندانتان دیدگاه های متفاوت را نشان دهد و بفهمند که از آن ها چه انتظاری دارید. کار تیمی و برقراری ارتباط با یکدیگر در مورد مسائلی که در خانواده شما پیش می آید، می تواند به شما به عنوان والدین کمک کند.